kontaktný formulár
chcem zaslať dotaz
počítadlo prístupov
online: 1
dnes: 13
týždeň: 156
celkom: 427218

Recepty

     V tejto rubrike by som Vám rada ponúkla niekoľko chutných a zdravých receptov na jedlá zo zeleniny, strukovín,obilovín, pohánky .......

BUBLANINA
Potrebné suroviny:
1 kelímok acidka, 1 šálku špaldovej múky, 1 šálku hladkej bielej múky, 1/4 šálky otrúb, 1/2 šálky oleja, 1/2 šálky trstinového cukru, 1 BIO prášok do pečiva, 2 vajíčka
Je to jednoduché: Všetko zmiešame. Formu vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme cesto. Navrch poukladáme sezónne ovocie, posypeme škoricou a cukrom. Pečieme pol hodinu na 200 °C. v predhriatej rúre.

---------------------------------------------------------------------------
Bulgur so zeleninou

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lyžíce oleje, 2 cibule, zelený petržlen, bazalka, (zelená cibulová vňať), 12 bylinná koreniaca zmes, alebo vegeta bez glutamanu sodného, 100 g narezance nakrájaného kelu, 1 nastruhaná mrkva, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukurice (mrazenej alebo v plechovke), peper

Na širokú panvicu dáme olej, speníme 1 cibuľu, pridáme bulgur, vodu, korenie, soľ. Za občasného miešania varíme prikryté asi 10-15 minut, pridáme petržlen, bazalku a necháme trochu vychladnúť. Na oleji osmahneme ďalšiu cibuľu, pridáme kel a chvíľu podusíme. Trochu podlejeme vodou, alebo vývarom, pridáme hrášok a kukuricu, dobre premiešame a spojíme s bulgurom. Ochutíme petržlenom. Podáváme ako hlavné jedlo posypané syrom.

-------------------------------------------------------------------------------------

Cícer so špenátom a drvenými paradajkami

Potrebujeme:

1 ks, menšia cibuľa červená

2 strúčiky cesnak

podľa potreby olej olivový

1/2 KL korenie čili mleté

1 KL rasca, 1 KL kurkumy, 1 KL garam masaly

400 g cíceru

220 g špenát

1 konzerva (425 ml) paradajky drvené

1,5 dl voda

Postup receptu:

Na olivovom oleji opražíme cibuľu. Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a postrúhaný zázvor, opražíme. Pridáme čili korenie, kurkumu, garam masalu a mletú rascu. Premiešame a chvíľu pražíme. Pridáme drvené paradajky aj so šťavou, chvíľu povaríme. Pridáme vopred uvarený cícer. Chvíľu spolu povaríme. Pridáme asi 1,5 dl vody a necháme variť kým sa šťava nezredukuje. Nakoniec pridáme špenátové listy a necháme spolu chvíľu prehriať. Po pridaní špenátu stačí zopár minút a pokrm je hotový. Podávame s celozrnným chlebíkom, alebo naturálnou ryžou.

-------------------------------------------------------------------------------------

CVIKLA

Cviklový šalát s jablkami

Cviklu, jablká a chren postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, olivový olej.

Cviklová polievka

2 menšie cvikly, 2 zemiaky, 1 malý citrón, kávová lyžička mletej rasce, morská soľ, 2 PL jemnej pšeničnej múky, ČL hnedého cukru, 1 PL olivového oleja, ligurček

Cviklu odstredíme na elektrickej  odstredivke. Do čistej cviklovej šťavy vmiešame citrónovú šťavu. Odstredenú cviklovú drť povaríme v 1,5 l vody. Do ďalšieho 0,5 l vody nakrájame na kocky zemiaky a mletú rascu - povaríme.  Po uvarení zemiakov  obe časti zmiešame a zahustíme pšeničnou múkou. Do vychladnutej polievky vlejeme cviklovú šťavu zmiešanú s citrónom. Podľa chuti osolíme, osladíme cukrom, pridáme olivový olej a posypeme ligurčekom.

Sekaná z cvikly a  zeleru

250 g cvikly, 150 g zeleru, 1 väčšia cibuľa, 5-6 strúčikov cesnaku, 100 g ovsených vločiek,   200 g pšena, morská soľ, 2 grahamové rožky, 2 PL Tebi droždia, 2-3 lyžice kukuričného škrobu, olej, 2 hrste posekaných orechov, bylinky – petržlen, majorán, bazalka, zeleninová soľ.

Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme postrúhanú cviklu a zeler, krátko opražíme. Ovsené vločky ochutené zeleninovou soľou zalejeme horúcou vodou - toľko koľko prijmú, aby vznikla hustá kaša. Zvlášť uvaríme pšeno – 1 diel pšena, 2 diely vody. Rožky zalejeme teplou vodou, vodu vytlačíme. Pšeno, postrúhanú cviklu a zeler, cesnak, soľ, droždie Tebi, rozmočené vločky, bylinky, orechy a kukuričný škrob dobre premiešame a podľa potreby dochutíme. Hotovú zmes dáme do vymastenej formy a pečieme približne 0,5 hod v rúre na 175 stupňov Celzia.

-------------------------------------------------------------------------------------

Červená šošovica

Potrebujeme:       Červenú šošovicu

                            2 PL kokosovej múčky

                            ½  ČL kari korenia

                            Zeleninový bujón BIO

                            1 cibuľa

                            2 mrkvy

                            1 PL olivového oleja

Na oleji speníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pridáme bujón, kari korenie, šošovicu a udusíme to do mäkka – chrumkava. Nakoniec pridáme kokosovú múčku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

INDICKÝ  DAHL

1 cibula

olej olivovy alebo repkovy

kardamon cely - asi 5 ks

2 stredne mrkvy nakrajane na kocky

1 stredna cuketa - nakrajana na kocky

1 pohar oranzovej sosovice

indicke korenie Garam Massala

stava z pol citrona

pol kavovej lyzicky kurkumy

1 konzerva krajanych paradajok

pol konzervy kokosoveho mlieka

sol

Orestujeme cibulku na oleji, pridame kurkumu, garam massalu, oprazime, pridame kardamon cely, oprazime, prilejeme stavu z polky citrona.

Pridame mrkvu, potom  premytu oranz. sosovicu, trosku neskor cuketu, prilejeme trochu vody, kokosove mlieko. 

Dame pod pokrievku pomalicky varit - pozor, huste skoro zacne priharat, ak je na silnom plameni.

Pred dokoncenim prilejeme paradajky z konzervy. 

Na zaver posolime podla potreby.

Podavame s naturalnou  ryzou.

-------------------------------------------------------------------------------------

Karfiolovo-pšenicový nákyp

1 menší karfiol
7 stredne veľkých uvarených zemiakov
1 pohár surovej pšenice
5 strúčikov cesnaku
1 dl olivového oleja
rasca a soľ
hrsť posekanej pŕhľavy

Pšenicu, cez noc namočenú vo vode, uvaríme až začne pukať ( 50 minút v tlakovom hrnci ). Uvarené zemiaky postrúhame na hrubom strúhadle, primiešame uvarenú pšenicu, nadrobno nakrájaný karfiol, prepasírovaný cesnak, olej, pŕhľavu, rascu a soľ.
Vymiešame to všetko rukou.
Dáme do hlbokého plechu a necháme zapekať pri 200 stupňoch 30 minút.

-------------------------------------------------------------------------------------

KEL

Šalát – kel, mrkva, zelená cibuľka, soľ, balzamikový ocot, olej

Na strúhadle na kapustu (na uhorky) postrúhame kel, na strúhadle na tekvicu – (slzičky) mrkvu, zelenú cibuľku pokrájame aj s vňaťou (môže byť aj šalotka), dobre premiešame, posolíme a dochutíme balzamikovým octom a olejom.

Polievka - pór, 2 zemiaky, 1 mrkva, ½ kelu, zeleninová soľ + morská soľ, olej

Pór pokrájame a opražíme na oleji. Zalejeme vodou, pridáme 1 ½ malej lyžičky zeleninovej soli, zemiaky pokrájame na kocky, mrkvu pokrájame na hrubšie a krátko povaríme. Kel postrúhame a pridáme do hrnca a varíme asi 5-7 min. Nakoniec do polievky pretlačíme knedličky a krátko povaríme.

Knedličky – malú cibuľu pokrájame na jemno a osmažíme na oleji. Pridáme celozrnnú múku +hladkú múku (pol na pol), 1PL droždia Tebi, pretlačíme 2  strúčiky cesnaku, posolíme a zalejeme vodou. Cestíčko musí byť polohusté. Knedličky pretláčame cez sitko na halušky.

Plnené kelové listy – 1 hlávka kelu, ryža a lebo krúpy, cibuľa, mrkva, zelený hrášok, tofu, cesnak, majoránka, 2 vajcia, olej

Kel rozoberieme na lístky, ktoré umyjeme, odstránime hrubé žilky a povaríme pár minút vo vode alebo uvaríme na pare. Necháme ich vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku.

Plnka- ryžu alebo krúpy uvaríme, cibuľu osmažíme na oleji, pridáme mrazený hrášok a mrkvu, ktorú postrúhame. Tofu rozdrobíme, pridáme vajíčka, cesnak, majoránku a všetko dôkladne premiešame.

Do každého listu dáme lyžicu plnky. Listy s plnkou skrútime, zahneme aj po stranách a vložíme na vymastený plech a dáme do rúry zapiecť. Povrch pomastíme a pri pečení trochu podlievame zeleninovým bujónom. Pekáč môžeme prikryť kelovými listami alebo zakryť papierom na pečenie. Pečieme 30 minút. Môžeme ich pripraviť aj v pare -  20 minút. Môžeme podávať s paradajkovou omáčkou alebo s lečom so zemiakmi.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kuskus Casablanca

1 hrnček celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky nakrájané na plátky, 1/4 zeleru nakrájaného na plátky, 1 tofu, 200 g vareného cíceru, paradajková šťava, hrsť hrozienok, 1 nakrájaná cibuľa, curry, huby, pálivá paprika, hrsť sekaných vlašských orechov, soľ.

Na panvici osmahnite tofu nakrájané na kocky, cibuľu, mrkvu, zeler, huby, orechy. Pridajte ostatné ingrediencie, priveďte do varu, zakryte a duste 30 minut. Mezitým zalejte  kuskus vriacou vodou a nechajte 10-12 minút nabobtnať. Všetko to potom spolu zmiešajte.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kvásková pizza

Potrebujeme:

1 hrnček cez noc aktivovaneho kvásku

750 g celozrnnej  pšeničnej hladkej muky(môže byť i 1:1 celozrnná: biela)

1a pol čl trstinového cukru

1 a pol čl soli

cca 2,3 dcl vlažnej vody 

Cesto dôkladne vypracujte, na nelepivú mäkkú hrudu a nechajte zakryté 2 hod kysnúť.Potom si cesto rozdeľte na 3 časti, ktoré si vyvaľkáte na veľkosť plechov.Pláty cesta dajte na vymazané a múkou vysypané plechy. Potrite paradajkovým pyré, posypte oregánom, bazalkou, ľubovoľnou nakrájanou zeleninou a nastrúhaným tvrdým syrom.

Stačí už iba upiecť vo vyhriatej rúre na maximum cca 15 min.

-------------------------------------------------------------------------------------

MRKVOVÉ ŠATÔČKY
Potrebné suroviny: 300 g hladkej celozrnnej múky, 150 g masla, 200 g jemne postrúhanej mrkvy, 2 lyžice mlieka, 1 BIO prášok do pečiva, soľ
Je to jednoduché: Z uvedených prísad vypracujeme cesto. Necháme ho postáť asi 20 minút. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a pokrájame na štvorce 7 x 7 cm. Na každý štvorec dáme hustý slivkový lekvár. Každý štvorec zvinieme do tvaru šatôčky, preložíme, konce stlačíme. Šatôčky pečieme na suchom plechu v horúcej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C.

-------------------------------------------------------------------------------------

OBRÁTENÝ JABLČNÍK

Potrebné suroviny: 10 stredných jabĺk, 5 vajec, šálka trstinového cukru, 1 BIO vanilkový cukor, 1/2 šálky mlieka, 1/2 šálky oleja, 2 šálky polohrubej celozrnnej múky, 1 BIO prášok do pečiva, BIO škoricový cukor, na polevu čokoláda na varenie a maslo.Je to jednoduché: Na plech položíme papier na pečenie. Na papier nastrúhame jablká. Posypeme škoricovým cukrom. Jablká necháme odpočívať a urobíme cesto. Vymiešame žĺtka s hnedým i vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania prilievame olej, múku, mlieko a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na postrúhané oddýchnuté jablká so škoricou a rozotrieme. Pečieme rýchlo asi 20-25 minút pri teplote 180°C. Upečený koláč necháme vychladnúť. Zoberieme veľkú dosku, na ktorú koláč prevrátime. Najprv položíme papier na pečenie cez celý vychladnutý plech a prikryjem doskou. Celé to otočíme, aby sme mali koláč na doske. Mastný papier z povrchu koláča pomaly odstránime. Roztopíme celú čokoládu s maslom alebo maslom. Čokoládovú polevu rozotrieme na koláč. Môžeme krájať a podávať.

------------------------------------------------------------------------------------

PALACINKY BEZ VAJÍČKA
Potrebné suroviny: 2 šálky hladkej múky, 2 šálky celozrnnej múky, 1-2 lyžice trstinového cukru, 1 šálka ovsených vločiek, 600 ml sójového mlieka, 1/2 šálky sójovej múky, 3 šálky vody
Je to jednoduché: Do mixéra dáme vodu, sójové mlieko, pridáme múku sójovú, hladkú, celozrnnú, ovsené vločky a vymixujeme tak, aby sme vymiešali hladké cesto, ktoré riedime vodou podľa potreby na hustotu palacinkového cesta. Panvicu potrieme olejom a cesto upečieme so zlatista. Naplňte sladkou plnkou ( tofu krém s ovocím alebo biodžem) alebo slanou plnkou zeleninovou.

-------------------------------------------------------------------------------------
Pohánkové fašírky

Potrebujeme:

200g pohánky
20g masti
20g cibule
6 dcl vody
40g kukuričnej strúhanky
2 vajcia
soľ
mleté čierne korenie
majoránka
kukuričná strúhanka na obaľovanie
olej na vyprážanie

Na masti opražíme cibuľu, pridáme pohánku a opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše pridáme strúhanku, vajcia, soľ, mleté korenie, majoránku a všetko spolu vymiešame. Robíme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame. Môžeme do  týchto fašírok pridať ešte nastrúhaný syr- eidam, množstvo podľa uváženie. Sú potom ešte chutnejšie a jemnejšie.

-------------------------------------------------------------------------------------

ŠPALDOVÉ ROŽKY

 1 kg celozrnnej špaldovej múky hladkej, 2 kávové lyžičky morskej soli, 2 polievkové lyžice hnedého cukru (ak chcete menej sladké, stačí 1 lyžica), 1,5 dcl oleja resp. masla, 1 droždie, 6-7 dcl mlieka (môžete ho nahradiť sojovým). Cesto necháte vykysnúť, vyvaľkáte 3 kruhy a nožom nakrájate trojuholníky, stočíte od širšej strany k tenšej, necháte ešte na plechu podkysnúť, potriete žĺtkom a pečiete pri 200 stupňoch 15-20 min.

-------------------------------------------------------------------------------------

Špaldový biskupský chlebík

Potrebujeme:     30 dkg špaldovej múky

                            23 dkg trstinového cukru

                            3dcl kyslého mlieka, alebo zakysanky

                            1 dcl olivového oleja

                            1 prášok do pečiva BIO

                            2 ČL kakaa, alebo karobu

                            Môžeme pridať hrozienka, brusnice, orechy, oriešky

 

Všetko spolu zmiešame, vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, na biskupský chlebík, pričom si necháme kúsok cesta, do ktorého dáme kakao, alebo karob ( ja odporúčam karob, pretože je omnoho zdravší a pre telo prospešnejší ako kakao) a vylejeme to klasicky ako dávame bežne na vrch bábovky. Pečieme na 180 st. C približne 45 minút.

-------------------------------------------------------------------------------------

ZELER

Zelerový šalát

         250 g zeleru, 200 g mrkvy, 100 g póru, 1-2 PL citrónovej šťavy, 2 jablká, 1-2 PL štipľavej horčice, biele korenie, soľ, posekané orechy, majonéza alebo balzamikový ocot.

Zeler a mrkvu oškrabeme a postrúhame. Pór očistíme a pokrájame na tenké rezance. Jablká umyjeme (nelúpeme ich) a postrúhame. V šalatovej mise si pripravíme dresing a to: zmiešame majonézu s citrónovou šťavou, horčicou a túto masu metličkou vyšľaháme  do hladka. Dresing dochutíme korením. Postruhaný zeler, pokvapkaný citrónom, mrkvu, pór a jablká dáme do misy s dresingom a dôkladne premiešame. Posypeme posekanými vlašskými orechami.

Zelerová polievka

         1 zeler, 1 KL drvenej rasce, zeleninová soľ, olej, petržlenová vňať, ryža  (na jednu porciu 2 KL), biely jogurt, pochúťková smotana, 1 PL sušeného droždia TEBI, 1 PL sójovej omáčky   

Postrúhaný zeler (na tekvicovom strúhadle) a rascu podusíme na oleji, zalejeme vodou a krátko povaríme. Pridáme ryžu a uvaríme do mäkka. ½ jogurtu a ½ pochúťkovej smotany vyšľaháme do hladka a vlejeme do polievky. Polievku povaríme a dochutíme soľou, sójovou omáčkou a sušeným droždím TEBI. Nakoniec pridáme petržlenovú vňať.

Zapečený zeler so syrom a paradajkami

1 zeler, 1 väčšia mrkva, 3 strúčiky cesnaku, paradajková šťava – pretlak, pikantný kečup, 10-15 dkg strúhaného sýra, 5-10 dkg strúhanky, soľ, olej, korenie, bazalka. 

Zeler a mrkvu uvaríme a pokrájame na tenké plátky. Pekáč potrieme olejom, vysypeme strúhankou a ukladáme naň plátky zeleru a mrkvy a posypeme postrúhaným syrom zmiešaným so strúhankou. Paradajkový pretlak pomiešame s pikantným kečupom, rozriedime to troškou vody, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a bazalku. Vzniknutú hmotu nalejeme na predchádzajúcu vrstvu na pekáči. Toto môžeme opakovať až do spotrebovania všetkých surovín. Posledná vrstva je paradajková šťava s kečupom. Pečieme v mierne teplej rúre asi ½ hodiny. Ako prílohu podávame zemiaky.

-------------------------------------------------------------------------------------

RAW nutella

RAW nutella je úžasná. Plná orieškov, kvalitného kakaa, kakaových bôbov, skrátka tá správna sladkosť. Chuťou a konzistenciou je neporovnateľná s jej známou nezdravou verziou zo supermarketov. Vyskúšajte.

Počet porcií Predpríprava Príprava
300ml   15min.
 

Suroviny

2 hrnčeky lieskových orieškov 

5 ks sušených ďatlí

2 PL kakao v RAW kvalite

5 ks kakaových bôbov

1 PL karobu

1 PL Javorového sirupu

1/2 hrnčeka kokosového mlieka

štipka vanilkovej esencie

štipka himalájskej soli

Postup prípravy

Všetko pridáme do Vitamixu a s piestom sa snažíme rozmixovať na krémovú konzistenciu. Ak sa nám pracuje ťažko, môžeme ešte pridať podľa potreby kokosové mlieko. Ak sa nám zdá málo sladké, pridať zasa javorový sirup. S chuťami sa už môže každý hrať individuálne. Podávame posypané drvenými lieskovými orieškami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

RAW Zdravé čokoládové kocky bez cukru a múky

 

Suroviny na 12 porcií:

  • 1 šálka datle
  • 1/2 šálok mandle
  • 1/4 šálok mleté vlašské orechy
  • 1/4 šálok kakaový prášok
  • 2 ks banán
  • 4 PL mandloveho masla alebo ineho
  • 1/4 šálok kakaový prášok
  • 4 PL med
  •  Čas prípravy: 15 min.

Postup receptu:

Dajte datle do misky s teplou vodou a namáčajte cca 30 minút, neskôr sceďte.Zmixujte datle, mandle, vlašské orechy a 1/4 šálky kakaového prášku v kuchynskom robote.Rozotrite zmes do menšiej formy. Zmixujte banány, mandľové maslo, med a ďalšiu 1/4 šálky kakaa v mixéri.Rozotrite zmes na spodnú vrstvu. Uložte do mrazničky na dobu 30 minút.Vyberte z mrazničky a nakrájajte. Zvyšok uložte opäť v mrazničke.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Jablkový koláč bez cukru a pečenia

   
Čas prípravy 30 minút
   
   

Ingrediencie

1 Šálka orechov
1 Šálka kokosu
1⁄2 Šálka datlí
6 Kus jabĺk
1 Polievková lyžica citrónovej šťavy
1 Polievková lyžica medu
1 Polievková lyžica kukuričného škrobu

Poznámky

Vhodnejšie je použiť formu s odnímateľným dnom. Prvé kúsky sa ťažšie vyberajú. Ale aj keby ste sa do koláča pustili s lyžicou, nie je čo pokaziť. ;)

Inštrukcie

Ďatle môžeme namočiť na hodinku do vody. Ak máte dobrý mixér, so sekacím nožom, dobrým výkonom,môžete doň nasypať celé orechy, ak nie, tak pomleté, pridáme kokos a odkvapkané datle. Dôkladne rozmixujeme. Hmotu rovnomerne roztlačíme do formy, alebo na tanier o priemere cca 25cm, tak aby sme vytvorili vyvýšený okraj cca 3 cm. Uložíme do chladničky. Medzitým očistíme jablká, zbavíme jadierok a nahrubo postrúhame. Chvíľu podusíme s citrónovou šťavou, medom, (ak máte radi, môžete pridať škoricu, zázvor ...) na záver zahustíme s kukuričným škrobom, ktorý sme rozmiešali v 1 dcl vody. Jablká necháme vychladnúť, potom ich rozdelíme na korpus a dáme ešte na cca 2 hodiny do chladničky. Vrch koláča posypeme mletými orechami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kokosovo - banánova torta bez cukru a pečenia

Popis

Recept s fotopostupom na nepečený kokosový koláč v štýle Raw. Ide to aj bez cukru a múky.

Ingrediencie

1 Šálka orechy ľubovoľné (korpus)
1 Šálka strúhaný kokos (korpus)
1⁄2 Šálka datlí (korpus)
1 Polievková lyžica medu (korpus)
2 Polievková lyžica kakaa (korpus)
3 Šálka strúh. kokosu (plnka)
1⁄4 Šálka kokosového oleja (plnka)
1⁄4 Šálka medu alebo agávového sirupu (plnka)
3 Kus banány

Inštrukcie

odkôstkované sušené datle namočíme aspoň na hodinu do teplej vody. V mixéri so sekacím nožom zmixujeme orechy, kokos, scedené datle a med. Hmotu rovnomerne rozložíme vo forme s odnímateľným dnom a pritlačíme hmotu ku forme, tak aby nám vznikli vyvýšené okraje. Dáme do chladničky.
Kokos rozmixujeme s medom a roztopeným kokosovým olejom, môžeme pridať aj tri lyžice vody. Na korpus rozložíme na hrubo nakrájané banány. Na tie rovnomerne rozdelíme kokosovú hmotu, ktorú už nemusíme pritláčať.
Vrch torty ozdobíme ľubovoľne čokoládou, ktorú si môžeme pripraviť z dvoch lyžíc kokosového oleja, a rovnakého množstva medu a kakaa.
Dáme stuhnúť do chladničky na cca 2 hodiny.

Dáme stuhnúť do chladničky na cca 2 hodiny.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Makovo-čokoládová RAW torta

Korpus

200g mandlí, namočených na 8 hodín, prepláchnutých a vysušených

130g ďatlí

štipka morskej soli

Maková plnka

200 g maku

1/2 hrnčeka kokosového oleja

agávový/ďatlový/javorový sirup podľa chuti

Čokoládová plnka

3/4 hrnčeka kakaa z nepražených a nesladených kakaových bôbov

4-6 ks ďatlí

1/3 hrnčeka kokosového oleja

1/2 hrnčeka agáve sirupu (ideálne tmavého), prípadne ďatlového sirupu

štipka morskej soli

Namočíme si vykôstkované ďatle na čokoládovú plnku do roztopeného kokosového oleja (30min.) Ďatle zmäknú a lepšie sa s nim pracuje. Do ďalšej misky si v kokosovom oleji namočíme mak.

KORPUS: Z mandlí, ďatlí a soli si vymixujeme lepkavú hmotu, ktorú utľapkáme do formy na klasickú tortu. Cesto nemusíte dávať aj na okraje. Kým si urobíme plnky, dáme korpus do chladničky.

Dobre premiešame mak s olejom a so sirupom, plnka je hotová.

Čokoládová plnka vznikne, ked všetky ingrediencie vymixujeme na hladkú hmotu. Potom už len nanesieme na korpus makovú a následne čokoládovú plnku, posypeme kokosovými lupienkami, alebo ozdobíme čerstvým ovocím.Dáme do chladničky a o pár hodín, ideálne na druhý deň si budete krájať úžasnú tortu.

------------------------------------------------------------------------------------------------